Gigászok harca a lóerő birodalmában - MHC Mobility a Hungarian Truck Fest-en

2022. június 11-12. között került megrendezésre a Hungaroringen a Kamion Európa-Bajnokság és Fesztivál, amelyre az MHC Mobility csapata is meghívást kapott! Ezúton is köszönjük az ETV IVECO Truck-nak és az MAN TRUCK & BUS-nak a különleges élményt. Kamionsport és a kamionversenyzés Magyarországon. Hogyan, mikor indult el, milyen szabályokhoz kötött. Cikkünkben összefoglaljuk a kamionversenyzés történetét.

Írta: Hídváry Zsuzsanna

A kamionversenyzést Magyarországon elsőként a Hungarocamion kezdte el a 80-as évek második felében. Az első sikereket Krasznai János érte el, legnagyobb dicsősége az 1989-es Kamion Európa-Bajnokságon elért összesített harmadik hely volt, ezután évekig nem volt magyar versenyző a mezőnyben. 

A következő korszak akkor indult el, amikor Jobbágy Ákos megálmodta az újkori kamionversenyzést. 2008-ban megalakult az OXXO Energy Drink Truck Race Team, akik részben gyári, részben saját fejlesztéssel építettek egy MAN versenykamiont. Első versenyzőjük Szobi Balázs volt, már az Ő nevével is szép sikereket ért el a még gyerekcipőben járó csapat. 2011-ben, Szobi Balázs tragikus halála után új pilótát keresett a csapat, és a szimulátor bajnokságból már jól ismert Kiss Norbertre esett a választás. Norbi már az első versenyein felvette a kesztyűt, szállította a pontokat és hozta az eredményeket.

2014 újabb mérföldkő lett a magyar kamionversenyzés történetében: Kiss Norbi Európa-bajnok lett! 2015-ben pedig megrendezésre került a Hungaroringen az I. Hungarian Truck Fest, erre több mint 30 000 ember volt kíváncsi.

Több csapatváltás után Norbi a megszokott MAN-nel, a Révész Racing színeiben száguldozik az újabb győzelmek és az európai bajnoki címek felé.

Nézőként várakozáson felüli élményt nyújtott a több mint 1000 lóerős monstrumok száguldása és a kamionok mélyen dübörgő hangja. 

Röviden a versenyről és főbb szabályairól:

A hétvégi versenyek során minden nap 2-2 futamot tartanak.
A kamionok biztonsági okokból korlátozott maximális sebessége 160km/h, ám ezek a több tonnás vontatók bármilyen hihetetlen is, akár több mint 200 km/órás sebességgel is tudnának száguldani.
A járművek minimum súlya 5,3 tonna.
A 2. és 4. futamon az 1. és 3. futamon 1-8. helyezést elért versenyzők fordított sorrendben állnak fel a rajthoz.
Minden versenynapon 1-1 időmérővel kezdenek, ami után a Super Pole-on dől el, hogy ki indulhat az élről.
A környezetvédelem jegyében a járműveket úgy módosították, hogy a lehető legkevesebb károsanyagot bocsássanak ki. Így életbe lépett a „Fekete füst” szabály, amelyik csapat ezt megszegi figyelmeztetéssel, de akár kizárással is szankcionálható.

Ezeknél a szabályoknál szigorúbb feltételeknek felelnek meg a meghívóink által gyártott EURO6 környezetvédelmi besorolású tehergépjárművek. 

A versenykamionok ugyan külsőleg hasonlítanak utcai társaikra, de ha jobban megnézzük, láthatjuk az egyedileg tervezett futóművet és fékrendszert, a fülke mögött elhelyezett motort, a hatalmas turbó feltöltőt és a versenyzésre átalakított fülkebelsőt. Fellelhetünk bennük a gyárival megegyező alkatrészeket is. Különlegességük az extrém módon döntött, állítható első futómű, a vízhűtéses fékrendszer, a több mint 1000 lóerős motor, amely 5-6000 Nm forgatónyomaték leadására képes. Ez a hatalmas terhelés az állóhelyzeti rajtnál nagyon megterhelné a hajtásláncot, ezért a versenyeken repülőrajt van. 

Egyfajta versenygumiabroncsot használnak, ellentétben az autóversenyekkel, itt nincs esőgumi, és a gumik cseréje kizárólag a futamok között lehetséges. Ennek oka, hogy a versenykamionok kerekeinek pont ugyanannyi rögzítési pontja van, mint közúti társaiknak, ezért a gyors kerékcsere nem kivitelezhető. A pontos fogyasztásukról nincs adatunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a meghívóink által gyártott és forgalmazott, fuvarozók számára biztosított tehergépjárművek lényegesen kevesebb üzemanyagot égetnek el. 

Versenykamionok tartós bérletét ugyan nem vállaljuk, de cserébe a tehergépjárművek utcai változatait megtalálhatod az MHC Mobility-nél.  Fordulj hozzánk bizalommal, hogy minél hamarabb suhanhass te is az utakon!

További képeinket az alábbi linken érheti el: GALÉRIA

Do you want to lease a car?

Call us
+3696519995

Contact us

Partners

Speedzone.hu TrendFM Business Radio Station Portfolio.hu

Newsletter

Sign up and be always up to date with out offer!
Get the latest news and special offers for the rental of vehicles and services!


We have to collect some data when you use this website so it works and is secure. We'd also like your consent to collect data to study how people use our site. This will help us improve our service and tailor the marketing you see on the apps and other websites. Select “Close” to agree or 'Show more' to know better about the cookies. You can change your mind by changing the browser settings. Show more.. Accept