Telematikával a hatékony flottahasználatért

A járművek többdimenziós, valós idejű nyomon követését lehetővé tevő telematika a vállalati flotta hatékony kezelésének egyre fontosabb eszközévé vált az elmúlt években. Már messze nem csak a járművek és a rakomány helymeghatározását teszi lehetővé, a mostani telematikai megoldások ötvözik a modern világot domináló távközlési és informatikai technológiákat, mindennapi hatékonyságot és biztonságot nyújtva a flottakezelők számára.

A modern telematikai megoldásokkal szerzett adatok jelentős megtakarítást és üzleti hatékonyság-növelést tesznek lehetővé. A korszerű telematikai szoftverek nem csupán helymeghatározási és útvonal-információkat adnak, számos adattal szolgálnak a lízingelt járműről és vezetőjéről is: információt kaphatunk a sebességről, az üzemanyag-fogyasztásról, az alapjáraton töltött időről, hirtelen gyorsításokról vagy fékezésekről, az ABS használatról, az átlagon felüli fordulatszámról vagy a jármű meghibásodásairól.

Optimalizálás és biztonság: az ember és a gép

A telematikai eszközök egyszerre kezelik a vállalati flotta optimalizálásának két kulcsfontosságú dimenzióját. A járműveket és a használóikat egyszere monitorozzák, így az összefüggésekre is rámutatnak.

A telematikai megoldások a lízingelt járművekkel kapcsolatos legnagyobb előnye kétségkívül a helymeghatározás és az eszközök nyomon követése. Ezzel a funkcióval kezdődött a telematika sikere a flottaágazatban, és továbbra is ennek a szolgáltatásnak van a legnagyobb jelentősége. A technológia fejlődésével azonban teljesen új lehetőségek nyílnak meg a flottakezelés optimalizálása terén, például a járművek műszaki állapotának folyamatos nyomon követése is bekerült az állandó funkciók közé. Flottakezelőként a telematika segítségével valós idejű hozzáférést kaphatunk motordiagnosztikához, az akkumulátor feszültséghez, a hűtőfolyadék hőmérsékletéhez a hajtásrendszer meghibásodásaihoz, sőt még az oxigénérzékelők adataihoz is, hiszen az okos eszköz továbbítja a járműben keletkező adatokat. Mindez lehetővé teszi, hogy az ütemezett karbantartásnak köszönhetően a járművek mindig a legbiztonságosabb üzemállapotban működhessenek. S bár egy-két sofőrünknek ezt túlságos kontrollnak tűnhet, de ne feledjük ez inkább közös érdek, hiszen a vitás helyzetekben a sofőr is tisztázni tudja magát. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy meghibásodott alkatrész, vagy például az oxigénhiány a járművezető életébe kerülhetne.

Az útvonalakra és a táv megtételéhez szükséges időre vonatkozó részletes információknak köszönhetően nemcsak az alkalmazottak felügyelete, hanem munkájuk hatékonyabb optimalizálása is lehetséges (például a kereskedők útvonalainak módosításával egy idő- és költséghatékonyabb alternatíva is kínálható). Az üzemeltetési költségek csökkentésének másik fontos kulcspontja a járművezetővel való folyamatos kapcsolattartás, szükség esetén pedig a jármű idő- és/vagy üzemanyag-megtakarítás céljából való útvonal változtatásának lehetősége, például akkor, ha a korábban megtervezett útvonal járhatatlanná válik. Melyik munkatársunk nem örülne annak, ha hatékonyabban, gyorsabban tudná elvégezni a napi feladatát? Ki utasítana vissza egy támogató jellegű vezetés kielemzést arra nézve, hogy miként lenne képes több üzemanyag megtakarítás-bónuszt hazavinni a hónap végén?

Vállalat vezetői szemmel nézve minél több tényezőt vagyunk képesek a modern telematikai rendszerekkel nyomon követni lízingelt járműveinknél, annál nagyobb hatásunk van a járművezetők valós idejű tevékenységére. A felügyelet lehetővé teszi a nem szabályos vagy nem etikus magatartás visszaszorítását, legyen az tiltott dohányzás, üzemanyaglopás vagy munkaidőn kívüli engedély nélküli járműhasználat. A modern telematikai szoftverek képesek a használat módjához igazodni, vagyis az üzleti- és az engedélyezett magánhasználatot megkülönböztetni, így a jármű magánjellegű használatát nem fogja torzítani az üzemeltetéshez kapcsolódó adatokat, és a munkavállalónk magánszférája is GDPR kompatibilisen védett.

A járművezetők viselkedésének elemzése korábban nem ismert lehetőségeket nyit meg számunkra a költségek optimalizálására és a biztonság növelésére. A járművezetők, akik tudatában vannak annak, hogy vezetésüket valós időben támogatják, természetes módon biztonságosabb és gazdaságosabb vezetési módra váltanak, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és alkatrészkopást jelent. A telematika jelzi nekünk, hogy hol szükséges balesetmegelőzési intézkedéseket tenni, és hogyan határozhatják meg a járművezetőkre vonatkozó biztonsági szabályok paramétereit. A járművezetők viselkedésére vonatkozó real-time adatok birtokában lehetőség nyílik a megfelelő képzések megtervezésére, és ezáltal a biztonságos eszközhasználat tudatos befolyásolására, ami hosszú távon alacsonyabb gépjármű-biztosítási költségeket eredményezhet. Egy-egy vezetéstechnikai tréning a legtöbb kollégánkra motiválóan fog hatni - hiszen ki ne szeretne fejlődni?

Adatok a környezet szolgálatában

A járművezetési stílus és a megtett útvonalak optimalizálása környezetvédelmi szempontból is jelentős. A felügyeleti rendszerből származó konkrét adatok alapján megfogalmazhatjuk elvárásainkat a járművezetőkkel szemben, hogy csökkentsük károsanyag-kibocsájtásunkat a vállalati céloknak megfelelően. A telematikai rendszereket használó járművek vezetői környezethez való egyéni hozzáállástól függetlenül követendő példaként szolgálnak kollégáik számára, irányt mutatva a fenntarthatóságot is szolgáló járművezetés terén.

Minden kétséget kizáró adatok bizonyították a telematika vállalati flották optimalizálásában betöltött szerepét, miközben segítségével a folyamatban résztvevő emberek és szállítmányok biztonságát is sikerült növelni. Természetesen teljesen új szabványokra van szükség a telematikai eszközökből származó adatok flottakezelésben való alkalmazhatósága érdekében, amelyeknek mindig igazodni kell a legújabb technológiai megoldásokhoz. A felügyelő és támogató szoftverek által gyűjtött adatok részletes jelentések formájában és valós időben jutnak el a flottakezelőkhöz, felbecsülhetetlen értékű információt nyújtva a járművekről és azok kezelőiről. Átállni egy telematikai rendszerre nagyon sok munka, de azok a vállalkozások, akik már belevágtak, egyértelmű eredményekkel támasztják alá a telematika jelentőségét a piacon. Ez egy rövid időn belül megtérülő beruházás, amely akár évi 10%-os megtakarítás-növekedést is hozhat a vállalkozásoknak.

Az MHC MOBILITY  innovatív portfóliója minden iparág számára a legtöbb vállalati folyamatra kiterjedő intelligens megoldásokat kínál. A FLEET CONNECT by MHC MOBILITY az egyszerű GPS-követésnél sokkal többet kínál. „Az általunk kínált megoldás a telematikai rendszerekben jelenleg elérhető legfejlettebb technológiákat használja, és alternatívát nyújt a felügyelet körének rugalmas kezelésére, és az ügyfél igényeihez igazítására. A kijelölt e-mail címekre közvetlenül továbbított automatizált jelentések az iparág legrészletesebb adatait nyújtják. Lehetőség van a szolgáltatás további funkciókkal való bővítésére is, például a rendszerbe tachográfot, e-útdíj rendszert vagy hűtőkocsik hőmérsékletének ellenőrzésére szolgáló csomagot is integrálhatnak” – magyarázza Przemysław Gazda, az MHC MOBILITY közép- és kelet-európai operatív igazgatója.

A FLEET CONNECT by MHC MOBILITY élethosszig tartó garanciát biztosít a felügyeleti eszközökre, a diverzifikált csomagok pedig a szolgáltatás bármilyen flotta igényeinek megfelelő testre szabását teszik lehetővé, így növelve a biztonságot, csökkentve a költségeket, és meghosszabbítva lízingelt járműveink élettartamát.

What are you interested in?

Do you want to lease a car?

Call us
+3696519995

Contact us

Partners

Speedzone.hu TrendFM Business Radio Station Portfolio.hu

Newsletter

Sign up and be always up to date with out offer!
Get the latest news and special offers for the rental of vehicles and services!


We have to collect some data when you use this website so it works and is secure. We'd also like your consent to collect data to study how people use our site. This will help us improve our service and tailor the marketing you see on the apps and other websites. Select “Close” to agree or 'Show more' to know better about the cookies. You can change your mind by changing the browser settings. Show more.. Accept