Teherautó flottatanácsok

Telematikával a hatékony flottahasználatért

A járművek többdimenziós, valós idejű nyomon követését lehetővé tevő telematika a vállalati flotta hatékony kezelésének egyre fontosabb eszközévé vált az elmúlt években. Már messze nem csak a járművek és a rakomány helymeghatározását teszi lehetővé, a mostani telematikai megoldások ötvözik a modern világot domináló távközlési és informatikai technológiákat, mindennapi hatékonyságot és biztonságot nyújtva a flottakezelők számára.

A modern telematikai megoldásokkal szerzett adatok jelentős megtakarítást és üzleti hatékonyság-növelést tesznek lehetővé. A korszerű telematikai szoftverek nem csupán helymeghatározási és útvonal-információkat adnak, számos adattal szolgálnak a lízingelt járműről és vezetőjéről is: információt kaphatunk a sebességről, az üzemanyag-fogyasztásról, az alapjáraton töltött időről, hirtelen gyorsításokról vagy fékezésekről, az ABS használatról, az átlagon felüli fordulatszámról vagy a jármű meghibásodásairól.

Optimalizálás és biztonság: az ember és a gép

A telematikai eszközök egyszerre kezelik a vállalati flotta optimalizálásának két kulcsfontosságú dimenzióját. A járműveket és a használóikat egyszere monitorozzák, így az összefüggésekre is rámutatnak.

A telematikai megoldások a lízingelt járművekkel kapcsolatos legnagyobb előnye kétségkívül a helymeghatározás és az eszközök nyomon követése. Ezzel a funkcióval kezdődött a telematika sikere a flottaágazatban, és továbbra is ennek a szolgáltatásnak van a legnagyobb jelentősége. A technológia fejlődésével azonban teljesen új lehetőségek nyílnak meg a flottakezelés optimalizálása terén, például a járművek műszaki állapotának folyamatos nyomon követése is bekerült az állandó funkciók közé. Flottakezelőként a telematika segítségével valós idejű hozzáférést kaphatunk motordiagnosztikához, az akkumulátor feszültséghez, a hűtőfolyadék hőmérsékletéhez a hajtásrendszer meghibásodásaihoz, sőt még az oxigénérzékelők adataihoz is, hiszen az okos eszköz továbbítja a járműben keletkező adatokat. Mindez lehetővé teszi, hogy az ütemezett karbantartásnak köszönhetően a járművek mindig a legbiztonságosabb üzemállapotban működhessenek. S bár egy-két sofőrünknek ezt túlságos kontrollnak tűnhet, de ne feledjük ez inkább közös érdek, hiszen a vitás helyzetekben a sofőr is tisztázni tudja magát. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy meghibásodott alkatrész, vagy például az oxigénhiány a járművezető életébe kerülhetne.

Az útvonalakra és a táv megtételéhez szükséges időre vonatkozó részletes információknak köszönhetően nemcsak az alkalmazottak felügyelete, hanem munkájuk hatékonyabb optimalizálása is lehetséges (például a kereskedők útvonalainak módosításával egy idő- és költséghatékonyabb alternatíva is kínálható). Az üzemeltetési költségek csökkentésének másik fontos kulcspontja a járművezetővel való folyamatos kapcsolattartás, szükség esetén pedig a jármű idő- és/vagy üzemanyag-megtakarítás céljából való útvonal változtatásának lehetősége, például akkor, ha a korábban megtervezett útvonal járhatatlanná válik. Melyik munkatársunk nem örülne annak, ha hatékonyabban, gyorsabban tudná elvégezni a napi feladatát? Ki utasítana vissza egy támogató jellegű vezetés kielemzést arra nézve, hogy miként lenne képes több üzemanyag megtakarítás-bónuszt hazavinni a hónap végén?

Vállalat vezetői szemmel nézve minél több tényezőt vagyunk képesek a modern telematikai rendszerekkel nyomon követni lízingelt járműveinknél, annál nagyobb hatásunk van a járművezetők valós idejű tevékenységére. A felügyelet lehetővé teszi a nem szabályos vagy nem etikus magatartás visszaszorítását, legyen az tiltott dohányzás, üzemanyaglopás vagy munkaidőn kívüli engedély nélküli járműhasználat. A modern telematikai szoftverek képesek a használat módjához igazodni, vagyis az üzleti- és az engedélyezett magánhasználatot megkülönböztetni, így a jármű magánjellegű használatát nem fogja torzítani az üzemeltetéshez kapcsolódó adatokat, és a munkavállalónk magánszférája is GDPR kompatibilisen védett.

A járművezetők viselkedésének elemzése korábban nem ismert lehetőségeket nyit meg számunkra a költségek optimalizálására és a biztonság növelésére. A járművezetők, akik tudatában vannak annak, hogy vezetésüket valós időben támogatják, természetes módon biztonságosabb és gazdaságosabb vezetési módra váltanak, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és alkatrészkopást jelent. A telematika jelzi nekünk, hogy hol szükséges balesetmegelőzési intézkedéseket tenni, és hogyan határozhatják meg a járművezetőkre vonatkozó biztonsági szabályok paramétereit. A járművezetők viselkedésére vonatkozó real-time adatok birtokában lehetőség nyílik a megfelelő képzések megtervezésére, és ezáltal a biztonságos eszközhasználat tudatos befolyásolására, ami hosszú távon alacsonyabb gépjármű-biztosítási költségeket eredményezhet. Egy-egy vezetéstechnikai tréning a legtöbb kollégánkra motiválóan fog hatni - hiszen ki ne szeretne fejlődni?

Adatok a környezet szolgálatában

A járművezetési stílus és a megtett útvonalak optimalizálása környezetvédelmi szempontból is jelentős. A felügyeleti rendszerből származó konkrét adatok alapján megfogalmazhatjuk elvárásainkat a járművezetőkkel szemben, hogy csökkentsük károsanyag-kibocsájtásunkat a vállalati céloknak megfelelően. A telematikai rendszereket használó járművek vezetői környezethez való egyéni hozzáállástól függetlenül követendő példaként szolgálnak kollégáik számára, irányt mutatva a fenntarthatóságot is szolgáló járművezetés terén.

Minden kétséget kizáró adatok bizonyították a telematika vállalati flották optimalizálásában betöltött szerepét, miközben segítségével a folyamatban résztvevő emberek és szállítmányok biztonságát is sikerült növelni. Természetesen teljesen új szabványokra van szükség a telematikai eszközökből származó adatok flottakezelésben való alkalmazhatósága érdekében, amelyeknek mindig igazodni kell a legújabb technológiai megoldásokhoz. A felügyelő és támogató szoftverek által gyűjtött adatok részletes jelentések formájában és valós időben jutnak el a flottakezelőkhöz, felbecsülhetetlen értékű információt nyújtva a járművekről és azok kezelőiről. Átállni egy telematikai rendszerre nagyon sok munka, de azok a vállalkozások, akik már belevágtak, egyértelmű eredményekkel támasztják alá a telematika jelentőségét a piacon. Ez egy rövid időn belül megtérülő beruházás, amely akár évi 10%-os megtakarítás-növekedést is hozhat a vállalkozásoknak.

Az MHC MOBILITY  innovatív portfóliója minden iparág számára a legtöbb vállalati folyamatra kiterjedő intelligens megoldásokat kínál. A FLEET CONNECT by MHC MOBILITY az egyszerű GPS-követésnél sokkal többet kínál. „Az általunk kínált megoldás a telematikai rendszerekben jelenleg elérhető legfejlettebb technológiákat használja, és alternatívát nyújt a felügyelet körének rugalmas kezelésére, és az ügyfél igényeihez igazítására. A kijelölt e-mail címekre közvetlenül továbbított automatizált jelentések az iparág legrészletesebb adatait nyújtják. Lehetőség van a szolgáltatás további funkciókkal való bővítésére is, például a rendszerbe tachográfot, e-útdíj rendszert vagy hűtőkocsik hőmérsékletének ellenőrzésére szolgáló csomagot is integrálhatnak” – magyarázza Przemysław Gazda, az MHC MOBILITY közép- és kelet-európai operatív igazgatója.

A FLEET CONNECT by MHC MOBILITY élethosszig tartó garanciát biztosít a felügyeleti eszközökre, a diverzifikált csomagok pedig a szolgáltatás bármilyen flotta igényeinek megfelelő testre szabását teszik lehetővé, így növelve a biztonságot, csökkentve a költségeket, és meghosszabbítva lízingelt járműveink élettartamát.

Szeretne autót bérelni?

Hívjon minket
+3696519995

Lépjen kapcsolatba velünk

Partnerek

Speedzone.hu TrendFM Gazdasági Rádió Portfolio.hu

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre.
Értesüljön a legfrissebb információkról és a különleges ajánlatokról.