Teljes figyelemmel a téli utakon kamionos szemmel

Globális felmelegedés ide vagy oda, a téli vezetés még a legtapasztaltabb sofőröket is nehéz helyzetbe sodorhatja, hiszen ilyenkor minden is előfordulhat. Havazás, eső, köd, jég, alacsonyan becsapódó napsütés, és ezeknek a legváltozatosabb keveréke. Ne hagyjuk, hogy a változékony időjárás kizökkentsen minket, a figyelmünk továbbra is a biztonságos célbaérkezésre összpontosuljon. Bár az MHC Mobility asszisztencia szolgálata minden helyzetben segítségünkre siet, de jobb előre tervezni, hogy megelőzzük a veszélyes és kényelmetlen eseményeket. Ezúttal kanadai kamionosok tapasztalatai alapján gyűjtöttük össze a legfontosabb téli tippeket.

Írta: Lakatos Gergely

Látni és látszani

A fényekről külön írást szenteltünk ebben a számban, de amit itt is kiemelnénk, hogy járművünk és szerelvényeik minden lámpája legyen működőképes, és tiszta felületű (jég, sár, latyakmentes). Ugyanezt tegyük meg a fényvisszaverő csíkjainkkal, macska szemeinkkel, stb.

Hó és jégmentesítés

Takarítsuk le nem csak az első szélvédőt, hanem a tükröket, az oldalsó ablakokat, szenzorokat, hatósági jelzéseinket. Szánjuk rá az időt, mert megéri tiszta körülmények között dolgozni.

Biztonságos távolságtartás

Jóval nagyobb, legalább 7-14 másodperces távolságot tartsunk a járművektől az útviszonyoknak, a megnövekedett féktávnak, és az előttünk haladó jármű becsült képességeitől függően. Egy porhó kupacban akár egy kisebb autó is rejtőzhet.

Tempomattal vagy nélküle?

Sokan javasolják azt az aranyszabályt, hogy ha az ablaktörlők be vannak kapcsolva, akkor ne használj tempomatot, azaz: ha annyira rosszak a látásviszonyok, jobb ha magad határozod meg a sebességet, mint a gép tartja. A mai modern rendszerekkel felszerelt flottás járművek esetén ez nem feltétlen igaz, de érdemes megfontolni.

Hidak, kereszteződések

Figyeljünk arra, hogy nagyobb kitettség miatt a hidak felületei fagynak le a leghamarabb. A forgalmas kereszteződések pedig a többszörös igénybevétel miatt válnak  könnyebben csúszósabbá az egyenes útszakaszokhoz képest.

Minden irányváltást lassabban és előretekintőbben

Gyorsítás, lassítás, irányváltás, kanyarodás – minden manőverezést lassabban és körültekintőbben, többszörös ellenőrzés mellett hajtsunk végre.

Ne dőlj be az esős útszakasznak

Sok havas-jeges útszakasz után valódi megkönnyebbülés lehet az esős időjárás, de mégsem. Ami esőként érkezik a földre, lehetséges hogy az aszfalton egyből vékony jéggé fagy – és máris kész a baleset.

A jég – kemény, mint a kő

A hó pillanatok alatt jég lehet. A kerekek forgása gyorsan apró jéggömböket tudnak készíteni a hóból, így ne lepődj meg, ha az előtted haladó jármű jégzáporral örvendezteti meg szélvédődet, ha túl közel mész hozzá.

Hosszú úton – beszélj a körülötted lévőkkel

Ha hosszú és magányos úton vagy, ami a sofőrökkel elég gyakran megesik, használd a rádiód, és beszélgess az úton levőkkel, amellett hogy sok hasznos útinformot tudsz begyűjteni, segít az éberség fenntartásában.

Dízel – téliesített verzióban

A legtöbb töltőhálózat már alapból téliesíti a dízelt, hogy a hideg hatására ne zselésedjen be az üzemanyag. Ha várhatóan nagyon nagy hideg felé tartasz, győződj meg arról, hogy mire van kalibrálva az üzemanyagod, és szükség esetén adj hozzá minőségi adalékot fagyás ellen.

Hólánc és téligumi kötelezettség

Győződj meg arról, hogy van-e hólánc vagy téli gumi kötelezettség az útvonaladon. Ez lehet akár megyénként / tartományonként is eltérő egy nagy országon belül.

Megfelelő téli ruházat és lábbeli

Bár a kamiont a legkényelmesebb házi papucsban vezetni, de ne feledkezzünk meg arról, hogy vész esetén egy biztonságos, jó tapadást és melegséget biztosító bakancsra lesz szükségünk. Sál, sapka, kesztyű, jó kabát és egy pokróc sem rossz, ha van a kabinban.

A baleset elkerülése többet ér az útjognál

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a másik hibázik, nem adja meg az útjogot számodra, de mégis jobb, ha ilyenkor elkerüljük a bajt, mintha az igazunkhoz ragaszkodnánk.

Egyetlen áru sem ér többet saját életünknél

És végül ne feledd, egyetlen áru sem ér többet saját és mások életénél. Bármennyire is sürget a szállítási határidő, a legfontosabb, hogy épségben érj célba. Ha nincs lehetőség biztonságos közlekedésre, akkor állj meg egy biztonságos helyen, s a veszély elmúltával folytasd csak utad.

Szeretne autót bérelni?

Hívjon minket
+3696519995

Lépjen kapcsolatba velünk

Partnerek

Speedzone.hu TrendFM Gazdasági Rádió Portfolio.hu

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre.
Értesüljön a legfrissebb információkról és a különleges ajánlatokról.