Volvo tesztnapok - Svédasztalos csemegék

Volvo-ínyencségeket kóstolgató, kétnapos tesztmaratonom a Waberer's Szemerey Logisztikai Kft. főhadiszállásáról indult. Nem bántam meg a „hajnali” találkozót sem, a Volvo Hungária Kft. exkluzív élményvezetése kárpótolt a korán kelésért.

Szerző: Dudás Ferenc

Annál is inkább, mivel az elmaradt reggeli kávézás dacára nemcsak a Volvo Hungária és a Waberer's-csoport kedves kolléganői láttán éreztem magam egy csapásra jobban, hanem az előttem tornyosuló, impozáns Globetrotter XL fülke miatt is. Szó szerint kapcsolatuk hajnalán, a legelső fuvarnál szegődtem Török István és az új I-Save takarékossági csomaggal felvértezett Volvo FH 460 nyerges vontató mellé. Együtt nyergeltük fel a büszke paripát, hiszen a csupán száz kilométert futott vontatóra még sohasem támaszkodott félpótkocsi. István mozdulatain érződött a közel húsz esztendő rutinja, semmi felesleges totojázás, minden munkafolyamatot gyorsan és hatékonyan végzett. Miután a WSZL telephelyén felkapcsoltuk a félpótkocsit, elindultunk a csepeli konténerterminálba. Ott egy üres konténert vettünk a nyakunkba, és azzal Tatabánya felé vettük az irányt. Csupán annyi változás érződött a vontató viselkedésén, hogy a pár tonnás terheléstől kisimultabbá vált a hátsó tengely légrugózása. Mindketten izgalommal vártuk az emelkedőket az autópályán, persze leginkább azon lepődtünk volna meg, ha az FH valódi tehernek érezte volna a vontatmányt. Az I-Shift sebességváltó pompásan beosztotta a kipufogógáz maradékenergiáját kiaknázó teljesítmény-visszanyerő turbinával (turbo compound) felszerelt, 12,8 literes, 460 lóerős D13TC dízelmotor 2600 newtonméteres forgatónyomatékát. Már 1100 percenkénti fordulatszám környékén szépen fürgén és szinte észrevétlenül kapcsolgatott felfelé a 12 fokozatú automatizált váltó, lassításkor és emelkedőn is 900 alá engedte a motor fordulatszámát. Az FH végül 25,2 liter/100 kilométer átlagfogyasztással nyugtázta a napot bejáratós motorjával a belföldi viszonylaton. Annak ellenére, hogy a reggeli próbakörön nem a takarékos pizsamámat öltöttem magamra. István kezében lesz ez még jóval kevesebb is. Lenyűgöző, hogy a nemzetközi fuvarfeladatokhoz konfigurált FH, a két tartályban tárolt, összesen 1055 liter gázolajjal, tankolás nélkül meg tudná tenni a Csepel-szigetről, Narvikon keresztül, egészen Murmanszkig vezető több, mint 4200 kilométeres utat.

Alkalmi kollégánk egy háromesztendős, 350 ezer kilométert futott Volvo FH 460 kezét engedte el ezért a jutalomból kapott, és így saját igényei alapján konfigurált tüzelőanyag-fogyasztási aszkétáért. Nem is lehetne ideálisabb a váltás, hiszen így közvetlen tetten érhetővé válik az a 7-10 százalékos gázolaj-megtakarítás, amit a Volvo az Euro VI E minősítésű, ám I-Save és teljesítmény-visszanyerő turbina nélküli, 460 lóerős erőforrásokhoz képest ígér. Ehhez a takarékossághoz a korábbinál hosszabb áttételű és csökkentett súrlódású hátsó tengely is hozzájárul. A könnyűfém keréktárcsák, a kiegészítő fényszórók, a légkürtök, a bőrbevonatú kapaszkodók és kormánykerék, valamint a mikrohullámú sütő csupán egy része annak a kényeztető komfortnak és felszereltségnek, ami István vontatóját kiemeli a sárga tömegből. Izgalommal várom, hogy három év múlva milyen tapasztalatokról tud majd beszámolni az I-Save és a Turbo Compound javára. 

Elektromos úttörő

Áruterítés közben, a Gyömrői úton sikerült elcsípnünk a teljesen elektromos Volvo FL Electric grabancát. Kolschovszky József széles mosollyal üdvözölt a fülkében. Szinte azonnal, még a kérdéseimet megelőzve áradozni kezdett az általa csak „csinos trolibusznak” becézett járműről. Felhívta a figyelmemet, mennyire óvatosnak kell lennie, hiszen a korábbi, hagyományos dízelmotorral üzemelő teherautóhoz képest a villanyos Volvo meghökkentő vehemenciával gyorsul. Mire befejezte a mondatot, máris hetvennel suhantunk, szinte hangtalanul – tiszta szerencse, hogy eddigre már kiértünk a városból. József meg is jegyezte nevetve, hogy 44 év és 1 850 000 balesetmentes kilométer során soha nem kapott büntetést gyorshajtásért, de most, a nyugdíjba vonulása előtt két évvel, biztosan fog. A 16,5 tonna össztömegű teherautó még emelkedőkön sem érzi meg a legfeljebb 7,5 tonnás terhelést. Terhelten a kétfokozatú automatizált sebességváltó nagyon egyenletes fokozatváltást tesz lehetővé, erőteljesebb gyorsításkor sem jellemző rá a bólintás. Harmonikus párost alkotnak a 200 kilowatt teljesítményű és 425 newtonméteres forgatónyomatékú villanymotorral. A fordulékonyságra sem lehet panasz a rövidebb, 4,4 méteres tengelytávnak köszönhetően. József kiérdemelte felettesei bizalmát, nem ok nélkül ültették az értékes járműre, hiszen a Waberer’s kötelékében eltöltött húsz esztendő alatt még egy tükröt sem tört össze. Láthatóan szereti és vigyáz legújabb munkaeszközére. Szó szerint senkit sem enged a villanymotoros FL közelébe, még a töltést sem bízza másra. Ugyan nyelvtudása nem kompatibilis az új munkaeszköze angol nyelvű menüjével, de 1600 kilométer után lassan kezdi kiismerni magát. Mostanra az álló helyzeti fűtésen kívül minden számára fontos funkciót megtalált. Egyszerre 14 raklap fér a dobozos felépítmény fényáteresztő csíkjának köszönhetően természetes fényben úszó, barátságos raktérbe. Egy munkanap során átlagosan 25 raklapot szállítanak a csepeli logisztikai központból a hipermarketekbe. Az FL Electric reális hatótávja 250 kilométer. Olyan is előfordult, hogy teljesen feltöltve, optimistán 290 kilométert jelzett előre, de nem ez a jellemző. Valójában nincs jelentősége, hiszen naponta legfeljebb 100-180 kilométert mennek. Ez két terítőkör a központból kiindulva – több nem is férne a vezetési- és munkaidőbe. Így aztán a napi teendők tervezéséhez sincs szükség a Volvo Connect hatótáv-szimulátorára. József ennyi év után zsigerből rátalál a munkájához szükséges leghatékonyabb útvonalra. A nap végére legtöbbször 30-40 százaléknyi energia marad a négy, összesen 265 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagban. Százötven kilowattos egyenáramú gyorstöltővel kevesebb, mint két órán belül feltölthető lenne, de erre jelenleg nincs szükség. Sosem merülnek le teljesen az akkumulátorok, ezért a 22 kilowattos, váltakozó áramú töltő lassabb és kíméletesebb tempója is bőven elegendő.

Bármerre jártunk, buborék vett bennünket körül. Kicsit mindenhol megállt, vagy legalábbis lelassult az élet. A járókelőktől az autósokig, szinte mindenki megcsodálta a RAL színskála szerint 6034 kódú, pasztelltürkiz árnyalatú, emelőhátfalas teherautót. Egy göngyöleges kolléganő még a fülkébe is bekéredzkedett, csak hogy közelebbről is szemügyre vehesse ezt a csodabogarat. József szemmel láthatóan nagyon élvezte a kitüntető figyelmet, büszkén terelgette hazánk legelső elektromos nehéz-teherautóját a szokatlanul lassú forgalomban.

Vándorló Batyu Pityu

Tapasztalatszerző túrám következő állomásán újabb érzelemhullám várt rám. Első látásra beleszerettem az egykori Volán Tefu arculatát idéző impozáns szerelvénybe, ahogy Gönczi Lajos dinamikusan begördült vele a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) D épülete elé. A Waberer’s-cégcsoport a Volvo Hungária Kft.-vel közösen, a Hungarocamion után a másik, idén pont 60 esztendős jogelődjének is szentelt egy pazar szerelvényt. Telitalálat, hiszen a kedvesen mosolygó Batyu Pityut akkor is mindenki észrevenné, ha egy hervadt LIAZ vontatná a félpótkocsit. Az extra magas Globetrotter XL hálófülkés, cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő Volvo FH 460 pedig még tovább emeli a retró hangulatú jármű fényét. Lajosnál keresve sem találhattak volna ideálisabb járművezetőt a parádés szerelvényre, hiszen nemcsak ő, hanem édesapja is szívvel lélekkel kötődött a Volán Tefuhoz. Ugyan eleinte tartott tőle, végül mégis kellemesen csalódott a gázüzemű Volvo erőnlétében. Én sem éreztem az LNG „hiányzó” háromszáz newtonméterét, a Turbo Compound technikától megtáltosodott dízelmotorhoz képest. A legnagyobb, 2300 newtonméteres forgatónyomatékot az 1050–1400 fordulatszámtartományban biztosítja a gázmotor – ez pontosan megegyezik az alapjául szolgáló, E lépcsőjű Volvo dízelmotor forgatónyomatékával. Bő húsztonnás össztömeggel próbáltam, de Lajos 24 tonnás terheléssel, emelkedőn sem érezte az erő hiányát. Ebben a volános vontató rövidebb, de még mindig hosszú, 2,47:1 áttételű hátsó tengelye is közrejátszott.

Új vizekre evezett a Volvo az LNG-üzemű motorjával, hiszen a konkurens gyártókkal szemben nem Otto-ciklusú, hanem Diesel-körfolyamat alapján dolgozó motorban égeti a folyékony földgázt. Ennek köszönhető, hogy nyomatéka és tapasztalt teljesítménye a dízelmotoros változattal megegyező. A földgáz-levegő elegyhez minimális mennyiségű gázolajat fecskendez be, annak kompressziója eredményezi a gyulladást. Olyannyira keveset eszik, hogy az eddigi 12 600 kilométer alatt Lajos nemrég még csak másodszor tankolta meg a 170 literes gázolajtartályt. Ezen a távon egyébként 14,7 kilogramm/100 kilométer átlagfogyasztást produkált az FH LNG! Ez fuvar függvényében akár 17 kilogrammig is felkúszhat, ami gázolajos társaihoz képest még mindig megalázóan kevés. A volános, gázüzemű FH csak belföldi fuvarokat vállal, mindennap, de legfeljebb kétnaponta teletankolják, átlagosan 150-160 kilogramm cseppfolyósított földgázzal. Az eddigi leghosszabb hatótáv 914 kilométert tett ki, ekkor még mindig a nulla és a negyed között állt a 16 bar nyomás alatt lévő, 205 kilogrammos gáztartály kapacitását visszajelző műszer mutatója. Mindenesetre nem érdemes teljesen kiüríteni, hiszen hazánkban jelenleg csupán néhány LNG-kút üzemel, valójában az egyik hivatalosan még meg sem nyitotta a gázcsapokat. A szerelvényt minden munkanap terelgető sofőr természetesen kapott oktatást a tankoláshoz, hiszen a –162 Celsius-fokon folyékony földgáz pillanatokon belül mínusz száz fok alá hűti a környezetét. Ilyen kis hőmérsékleteknél komoly égési sérüléseket lehet szerezni, ezért a tankolást kizárólag védőöltözetben szabad végezni. Hamarosan én is megbizonyosodtam az eleinte óvatoskodásnak tűnő előírások helyességéről. Percekkel a tankolás kezdete után vastag dérréteg rakódott az így elfehéredett csővezetékre. Nem vitás, hogy körülményesebb, mint gázolajat tankolni, cserébe kicsit gyorsabb. A cseppfolyósított földgázzal üzemelő járművek, a nagyon kedvező üzemeltetési költségek mellett a dízelekhez képest, akár 20-30 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással és minimálisan csendesebb működéssel kecsegtetnek. Remélhetőleg hamarosan hazánkban is követni fogja a kúthálózat a növekvő igényeket.

István és Lajos is áradozott a Volvo Dinamikus Kormányzásról. Csatlakozom hozzájuk, jelenleg páratlan az a kényelem, biztonság és testre szabhatóság, amit a Volvo Dinamikus Kormányzás kínál. Az FH további újdonságai közül a digitális műszerfalat és az irányjelzővel aktiválható, 270 fokos látószögű, holttérfigyelő kamerát igen, az adaptív LED-technikájú fényszórókat azonban nem volt alkalmam kipróbálni. Talán legközelebb, sötétben.

Nézze meg további képeinket:

Szeretne autót bérelni?

Hívjon minket
+3696519995

Lépjen kapcsolatba velünk

Partnerek

Speedzone.hu TrendFM Gazdasági Rádió Portfolio.hu

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre.
Értesüljön a legfrissebb információkról és a különleges ajánlatokról.

Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A cookie-k kezeléséről IDE kattintva tájékozódhat. Több információ. OK