MHC Magazin

Varsányi Pincészet - Szüreti mulatság

Az ősz egyik legfontosabb eseménye a mezőgazdaságban a betakarítás. Az ország egyes részein kiemelkedő minőségű nedűt adó szőlőhegyek vannak, az itt termő gyümölcs szürete pedig ünnepi mulatságok kezdetét is jelenti sok régióban. Aktuális lapszámunkban éppen ezért bepillantunk a kulisszák mögé, megnézzük milyen kihívások elé állítja ez a gazdákat, vagy is mit kell csinálni egy szüret alkalmával. Minderre a témában igencsak járatos Varsányi Pincészetben kerestük a választ, ahol a legmodernebb technológiák használata mellett nem felejtették el a tradicionális módszereket sem.

Gyermekkorunk emlékeiben biztosan megtaláljuk a puttonnyal szüretelő falusi emberek képét, akik hatalmas kádakba öntve a szőlőt, szaladgáló gyereksereg között próbálják elvégezni a könnyűnek nem nevezhető feladatot. Ha rögtön a dolgok közepébe akarunk vágni akkor eláruljuk, kézzel dolgozni szinte semmit nem kell! Az elmúlt években ugyanis, mint annyi minden más a szüret is átalakult. Ennek több oka is van, a kulisszatitkokba Farkas Gedeon a cég ügyvezetője vezet be minket. Az egyik ok, hogy a technika és a gép hatékonyabb, mint az ember, a másik ok pedig gazdasági, hogy ma már a szüreten is csak azok az emberek dolgozhatnak, akik a cég alkalmazásában állnak, és ezt a hatóság nagyon komolyan ellenőrzi, nincs lehetőség a barátok, szomszédok segítő kezeit igénybe venni egy finom tál pörköltért cserébe. Természetesen, mint minden más időszakban, ilyenkor is örömmel veszik cégek látogatását, de a csapatépítő szüret elsősorban inkább a kóstolásban merül ki. Persze, ha mindenképpen ragaszkodunk egy klasszikus szüreti csapatépítő programra, azért arra mindig van megoldás, hogy a kollégák egy látvány szüret keretében, kipróbálják az ősi módszereket, a puttonyozástól kezdve a daráláson és préselésen át, a hordóba fejtésig. Visszatérve az automatizált rendszerhez, a szüret ebben a formában azért is hatékonyabb, mert a gép gyorsabban végez a betakarítással, így sokkal ideálisabb hőfokon kerülnek a szőlőszemek feldolgozásra, amely javítja a bor minőségét, másrészt sokkal kisebb kárt is tesznek a kacsokban.

Fehér borvidék

A Varsányi Pincészethez 90 hektárnyi termőterület tartozik, meséli nekünk a beszélgetésbe kapcsolódva Farkasné Varsányi Katalin. A családi pincészetet édesapja, Varsányi Lajos alapította 1991-ben, a korábbi tsz területeket és pincéket megmentve. Annak ellenére, hogy a bikavérnek köszönhetően elsőre a vörösbort párosítjuk az egri borvidékhez, a terület jellemzően fehérboros vidék. Évente 1,5 millió palack készül a pincészetben, amellyel a hazai bortermelők között a középmezőnyben állnak. A pincészet kínálatában fehér, vörös és rozé borok is megtalálhatók, éves szinten a borok húsz százaléka kerül a hazai üzletekbe, a többit a környező országokba, Lengyelországba, Csehországba és Szlovákiába exportálják, de még Kínában is örömmel fogyasztják a vidék borait.

Családi kötelék

A nevekből talán már önök is kikövetkeztették, hogy Katalin és Gedeon házaspár, közös történetük 2007-ben indult, ahol tanulmányaik során ismerkedtek meg egymással. Katalin esetében adott volt, hogy ezen területen tanul tovább és folytatja a családi vállalkozást, amelyben mellette két lánytestvérének is fontos szerep jut. Gedeon ezzel szemben Érden nevelkedett és tanult, amikor egy pályaválasztási tanácsadás során figyelt fel a bortermelésre, ami első körben jó bulinak tűnt, hiszen ahol bor van, ott mindig jó a hangulat. - meséli nekünk nevetve. Természetesen később aztán komoly hivatássá vált számára is a borászat, amit a pincészet eredményei is szépen igazolnak.

Mivel több mint két évtizede együtt vannak, adott a kérdés miképpen fér meg egymás mellett a munka és a magánélet. Gedeon szerint erre rendkívül egyszerű a válasz, bármi is történt a munkahelyen, bármilyen is volt az adott nap, este otthon a legnagyobb egyetértésben és szeretetben bújnak egymás mellé. Lassan már a család harmadik nemzedéke is kopogtat a pincészet ajtaján, de mint a szülőktől megtudtuk első körben saját útjukat, tanulmányaikat kell megjárni a gyerekeknek.

Bagolyvár

A Varsányi Pincészet székhelye Verpeléten található és a mintabolt mellett a borház ideális helyszíne lehet esküvők, születésnapok, osztálytalálkozók, vagy céges rendezvények és üzleti megbeszéléseknek is. A pincészetben három nagy pinceterem található, ebből kettőt használnak jelenleg, a harmadik különleges múltbéli technológiai megoldásával jó alapot jelent egy muzeális terem kialakításához, ami a közeljövő, egyelőre „titkos” terve. Szintén a fejlesztési terv részéként szeretnének egy kis szálló részt is kialakítani a pincészet területe mellett, amely 10-15 fő elszállásolására lesz majd alkalmas. 

Partybor

Az újítás és megújulás nem áll messze a cég hitvallásától, hiszen minden generáció hozzá teszi a maga ötletét a borok készítéséhez. Ezen koncepció mentén született például meg a közelmúltban a fiatal felnőtteket, a Z generáció borfogyasztóit megszólító Weekend Selection Partybor család. Az eleven, játékos színekben pompázó, lazaságot sugárzó címkék egyetemista pénztárcákhoz szabott, de komoly borokat takarnak. A sorozat rozé tagja, a #szombat például az egyik legrangosabb lengyel borversenyen a legjobb ár-érték kategória díját nyerte el.

Family Selection

A Family Selection a laza, könnyed borfogyasztás élményét kínálja, hiszen az élet nem csupán a nagy, monumentális pillanatokról szól, hanem a könnyed, csendes hétköznapokról is. Felnőtt fejjel sem csak a világ problémáinak megoldásán fáradozunk, hanem két világmegváltás között ott vannak az alacsonyabb amplitúdójú mindennapok. De még az ilyen napokat is érdemes lehet aláhúzni, ezt a célt szolgálják a Family Selection sorozat könnyed, reduktív, gyümölcsös, ropogós savakkal rendelkező borai, amelyben visszaköszönnek a terroir sajátosságai.

Grand Selection

A paletta csúcsaként ott áll a Grand Selection sorozat, amelyek akkor születnek meg, amikor elszállnak felettünk az angyalok, amikor ránk mosolyog a sors és az égiek. Ezek kifejezetten nagy tételek, nagy pillanatokhoz. Azokra az alkalmakra, amelyek mérföldköveket jelentenek az emberöltő során, vagy az olyan napokhoz, amelyeket kiemelnénk a megszokott szürkeségéből. Ezek azok a palackok, amelyekben ott lapul a pincészet több, mint három évtizedes múltja, de amelyekből már kiolvashatók az új tervek, az új irányok, a jövő részegítő mámora. Tervekből pedig sosincs hiány, hiszen a közeljövőben pezsgő kollekcióval szeretnék majd bővíteni a palettát, ami legalább olyan ígéretesnek tűnik, mint a fiatalabb korosztálynak szánt friss borok.

Búcsúzóul mi egy kis kóstolót kaptunk ajándékba, önöknek pedig hoztunk egy-egy ajánlást, hogy ünnepi alkalmakra milyen fehér-, illetve vörösbor kerüljön az asztalra. Egészségükre!


Szezonális ajánlataink! | MHC Mobility

Szeretne autót bérelni?

Hívjon minket
+3696519995

Lépjen kapcsolatba velünk

Partnerek

The Zone TrendFM Gazdasági Rádió Portfolio.hu

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Ne maradjon le a legújabb híreinkről, ajánlatainkról és iparági újdonságainkról – csak egy kattintásra van tőlük.

Bármikor leiratkozhat a hírleveleink alján található linken keresztül. Az adatkezelés részleteit az Adatvédelmi Szabályzatban találja.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.